به گزارش راهبرد معاصر، «نجیب میقاتی» نخستوزیر دولت موقت لبنان روز یکشنبه در کنفرانس بینالمللی «روند رم» که با هدف رسیدگی به «جریانهای مهاجرت غیرقانونی» با حضور نمایندگان کشورهای مدیترانه و خاورمیانه در ایتالیا برگزار شده بود، به بحث حضور آوارگان سوری در لبنان پرداخت.
نجیب میقاتی در این کنفرانس اعلام کرد، نشست روند رم اولین گام در جهت ایجاد یک مشارکت استراتژیک قوی و تقویت هماهنگی بین اتحادیه اروپا، کشورهای مدیترانه و لبنان است. هدف مشترک ما رسیدگی موثر به بحران آوارگان و پناهجویان است؛ به طوری که از صلح و امنیت لبنان محافظت شود و اروپا نیز به حل برخی مسائل مرتبط به مهاجرت و آوارگان کمک کند. اولویت ما در این زمینه باید محافظت از جان مردم و ثبات و امنیت داخلی کشورها باشد.
جامعه بینالمللی باید شرایط بازگشت آوارگان سوری را فراهم کند
میقاتی افزود، من اینجا هستم تا درباره برخی مسائل اضطراری صحبت کنم که کل منطقه مدیترانه را تحت تاثیر قرار داده و البته تاثیر شدیدی بر لبنان داشته است و آن هم مسئله مهاجرت و بحران آوارگان میباشد؛ موضوعی که امنیت و صلح و ثبات و شکوفایی لبنان را تهدید میکند. انعطاف و لطفی که لبنان در ارائه خدمات و سرپناه به آوارگان سوری در زمان بحران این کشور از خود نشان داد باید به رسمیت شناخته شود. با وجود اینکه خودِ لبنان در بحران قرار دارد و فرصتهای شغلی بسیار محدود است اما لبنانیها با آغوش باز از آوارگان سوری استقبال و هرچه را داشتند با آنها تقسیم کردند و در این شرایط سخت حامی آنها بودند.
وی تصریح کرد، لبنان 75 سال درگیر چالشهای وحشتناک و درگیریها و جنگهای دورهای بوده و همه اینها موجب از دست رفتن فرصت توسعه این کشور شده و این اتفاقات فراتر از تحمل هر کشوری است. همانطور که میدانید جنگ در سوریه میلیونها نفر را مجبور به ترک خانههای خود برای یافتن سرپناهی امن در کشورهای همسایه مانند لبنان کرد. سوال اصلی که اکنون مطرح میشود آن است که این آوارگان اکنون در لبنان چه آیندهای برای خود متصور هستند؟ آیا لبنان را وطن دائمی برای خود میدانند یا میخواهند برای رسیدن به شرایط بهتر به اروپا بروند؟
این مقام ارشد لبنانی ادامه داد، پاسخ به این سوالات پیچیده است و خواستهها و اهداف آوارگان با یکدیگر متفاوت است و ما باید امروز همه خواستهها و چشماندازهای آنها را بررسی کنیم تا بتوانیم سیاستهای مناسبی جهت رسیدگی به این بحران ترسیم نماییم. موضع رسمی دولت لبنان درباره موضوع آوارگان به این صورت است:از آنجایی که درگیری در سوریه پایان یافته است، باید برنامهای برای بازگشت امن و مطمئن همه آوارگان به وطن خود تهیه کنیم.سازمانهای بینالمللی و کشورهای کمککننده به جای تامین هزینههای اقامت آوارگان در لبنان، باید این وجوه را به افراد و خانوادههایی که تصمیم به بازگشت به وطن خود دارند بدهند.
میقاتی تاکید کرد، در حال حاضر وضعیت لبنان پس از میزبانی از یکی از بزرگترین گروه پناهجویان در جهان بسیار بحرانی تلقی میشود و این شرایط روز به روز بدتر میگردد. لبنان به عنوان کشوری کوچک با 5 میلیون جمعیت اکنون مسئولیت میزبانی از حدود 2 میلیون پناهجوی سوری را بر عهده دارد. اما متاسفانه به نظر میرسد که پارلمان اروپا در قطعنامه اخیر خود برای حمایت از ابقای آوارگان سوری در لبنان، مشکلات و چالشهای لبنان در رابطه با موضوع آوارگان را نادیده گرفته است. ما اکنون در شرایطی قرار گرفتهایم که به خاطر مهماننوازی و تلاش برای کمک به آوارگان سرزنش و مجازات میشویم.
تصمیم جدید پارلمان اروپا درباره آوارگان سوری نقض حاکمیت لبنان است
نخست وزیر دولت موقت لبنان گفت، باید بگویم که لبنان از تصمیم اخیر پارلمان اروپا ناامید شده است. این تصمیم نقض آشکار حاکمیت لبنان بوده و نگرانیها و خواستههای ما را نادیده گرفته است.فشاری که بحران آوارگان بر لبنان تحمیل میکند بسیار زیاد است و حضور طولانیمدت آنها در کشور ما، بافت اجتماعی لبنان را بیثبات میکند. لبنان درحالی که خودش شاهد بدترین بحران اقتصادی میباشد 12 سال بار بزرگ آوارگان را به دوش کشید و امکانات ما برای مقابله با پیامدهای حضور این آوارگان بسیار محدود است. ما آماده مشارکت در گفتگو و همکاری سازنده با همه شرکای بینالمللی هستیم تا یک نقشه راه مشترک برای رسیدگی به بحران آوارگان ترسیم کنیم.
میقاتی در پایان اظهار داشت، تقسیم مسئولیتها و بارها بین کشورها بسیار حائز اهمیت است. لبنان طی همه این سالها سخاوت قابل توجهی در میزبانی از پناهجویان نشان داده بنابراین حمایت جامعه جهانی از این تلاشهای لبنان ضروری است.مهاجرت، توسعه، امنیت مدیترانه و بحران پناهجویان در لبنان چالشهای مرتبطی هستند که حل آنها نیازمند تلاشهای هماهنگ همه ماست و از شما میخواهم بیایید برای دستیابی به آیندهای که مظهر امنیت، ثبات، همکاری و رفاه برای مردم منطقه مدیترانه باشد، تلاش کنیم.
اطلاعات نشان میدهد که مسئولان لبنانی از جمله میقاتی از جانب اروپا تحت فشار شدید قرار دارند و غرب آنها را تهدید کرده که در صورت اقدام برای بازگرداندن آوارگان سوری، تحت تحریمهای سخت قرار میگیرند./ تسنیم